Προσφυγικό: Να επανακτήσουμε το χαμένο χρόνο

Προσφυγικό: Να επανακτήσουμε το χαμένο χρόνο

 Είναι καθήκον μας να επανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε λεπτό ότι «προσφυγικό» σημαίνει ανθρώπινες ψυχές και καταστραμμένες ζωές. Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο. Οι δομές παραμένουν ακυβέρνητες μονάδες σε ένα ακυβέρνητο σύστημα χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, με αποτέλεσμα θλιβερές εξελίξεις, όπως αυτές που συμβαίνουν τώρα στη Λέσβο.

Πέντε μήνες μετά την ψήφισή του, ο σωστός σχεδιασμός του Νόμο 4375/2016 δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, με δυσβάσταχτες συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, ακυρώνονται προσπάθειες μηνών, που αφορούν το σοβαρότατο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αθώα παιδιά παραμένουν υπό καθεστώς κράτησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ίδια, για εμάς, αλλά και για το πρόσημο της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος υπουργός, καθυστερεί από τον Ιούλιο την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας, που προσφέρθηκε να ενισχύσει την Υπηρεσία Υποδοχής με 118 συμβασιούχους.

Ενώ ο ίδιος αδρανεί, ο αναπληρωτής Υπουργός, σε μια αμήχανη έξαρση αυταρχισμού, απαγορεύει εγγράφως οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο γενικό Γραμματέα (αυτό άραγε έχει προηγούμενο;). Φυσικά, άφησε αναξιοποίητη την Υπηρεσία Υποδοχής, την οποία δεν την επισκέφτηκε ούτε εθιμοτυπικά, ενώ παράλληλα υφαίνει ένα προσωπικό δίκτυο παράλληλης διοίκησης. Τα προαναφερόμενα είναι  γεγονότα που τυχαίνουν επαλήθευσης.

 Έχοντας εξαντλήσει τα όρια της συνεισφοράς μου, η συνείδηση μου με οδήγησε να υποβάλλω παραίτηση.

Αυτό το πεντάμηνο, οι συνεργάτες μου και εγώ, εργαστήκαμε με όραμα, παράγοντας ένα σημαντικό έργο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί έγκαιρα. Προφανώς, αρκετές δράσεις μας, για ευνόητους λόγους, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και είμαι βέβαια διαθέσιμος να ενημερώσω το νέο Γενικό Γραμματέα, που εύχομαι να οριστεί σύντομα.

Επίσης, οι διοικητές πρέπει να οριστούν το συντομότερο, με ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειες και αξιοκρατίας, όπως ορίζει ο νόμος. Ενδεχόμενες συνοπτικές διαδικασίες μετατροπής των «άτυπων προσωρινών συντονιστών», σαφώς αδιαφανούς επιλογής του Υπουργού, σε μόνιμους διοικητές, θα αποτελέσει προκλητικό εμπαιγμό.

Είναι επίσης απαραίτητο, το αρμόδιο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Υποδοχής να αξιοποιηθεί επιτέλους και να αναλάβει το θεσμικό του ρόλο, τον οποίο μέχρι σήμερα οικειοποιείται αποκλειστικά η προσωπική σύμβουλος του Υπουργού. Η παράτυπη και απαξιωτική αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει σκιές, όπως αυτή του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού ενός καταυλισμού και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει κι άλλες σκιές , αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία των διεθνών διαγωνισμών, πχ για την αγορά οικίσκων. Τα κρίσιμα τούτα ερωτήματα, καθώς και η μειωμένη απορρόφηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα. 

Εξακολουθώ να στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης και, ως ενεργός  πολίτης, θα συνεχίσω με συνέπεια τον αγώνα μου για τα θύματα πολέμου στις διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως κάνω άλλωστε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, καλώ δημοσιογράφους και φίλους σε συζήτηση, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 11:30 πμ, στο Polis Café .

 

Author: Ν Χ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>