Ο κ. Μουζάλας εκθέτει την κυβέρνηση και στρώνει τον δρόμο του προς την αντιπολίτευση

Έκπληξη, απογοήτευση, ακόμη και θυμό προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ΕΡΤ, ο οποίος τοποθετήθηκε επί παντός του επιστητού εκτός από τα επίμαχα και φλέγοντα θέματα που τον αφορούν.

Όσο και να ταξιδεύει στο εξωτερικό, αποκλείεται να μην ενημερώθηκε για τα συγκεκριμένα στοιχεία, με ονόματα, αριθμούς, ημερομηνίες κλπ., που έχουν κατατεθεί σε βάρους του, τις δυο τελευταίες βδομάδες. Στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανεπάρκεια και τις πιθανές ανομίες του.

Ωστόσο έδωσε μια συνέντευξη χωρίς αναφορά στο σκάνδαλο της δομής στο πρώην εργοστάσιο Softex, στο μη διορισμό των διοικητών στις δομές προσφύγων, στις παράτυπες αρμοδιότητες του πολιτικού του γραφείου, στην εμμονή του για ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά των οικίσκων και την προσπάθεια παράκαμψης των διαγωνισμών για την προμήθειά τους. Δεν αναφέρθηκε στον εμπρησμό του hot spot στη Λέσβο, στην απεργία πείνας των προσφύγων στο Σχιστό κοκ.

Ο κ. Μουζάλας αρκέστηκε στο ανεκδιήγητο «ο πρωθυπουργός δέχτηκε την παραίτηση του κ. Βουδούρη (ουφ!). Πάμε παρακάτω». Όμως η παραίτηση του κ. Βουδούρη, δεν αποτελεί ερώτημα προς τον κ. Μουζάλα. Ενώ, οι καταγγελίες απευθύνονται σε αυτόν, μόνο σε αυτόν, και όχι στον πρωθυπουργό.

Αξίζει συνεπώς να επιχειρήσουμε μια εξήγηση της αλαζονικής στάσης του κ. Μουζάλα.

Μια πρώτη εξήγηση είναι πως δεν απαντάει διότι απλά δεν έχει απάντηση! Συνεπώς, κάθε δημόσια τοποθέτησή του, εγκυμονεί τον κίνδυνο μεγαλύτερης έκθεσής του. Για παράδειγμα, τι να πει για τη Softex, όπου οδηγήθηκε να απαντήσει ψεύδη, πριν μερικές εβδομάδες, σε σχετική ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου; Δεν σκέφτηκε τότε, ότι το να απαντάς ψευδώς σε ερώτηση βουλευτών, δεν αποτελεί μόνο στρέβλωση της δημοκρατίας, δεν εκθέτει μόνον εκείνον, αλλά και την κυβέρνηση;  Και επίσης ότι, εκτός των άλλων, αποτελεί αδίκημα;

Η δεύτερη και συμπληρωματική εξήγηση είναι ότι ο κ. Μουζάλας έχει την δική του πολιτική ατζέντα. Η μη απάντησή του, εκφράζει την προσπάθεια μετατόπισης του θέματος, από τον ίδιο, στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό. Ποντάροντας στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση εύλογα επιθυμεί να διαφυλάξει την συνοχή της, ο υπουργός αποφεύγει να δώσει απαντήσεις. Θα το έκανε αυτό αν ενδιαφερόταν για το μέλλον της Κυβέρνησης; Προφανώς όχι. Γι α να θωρακίσει την κυβέρνηση ο κ. Μουζάλας θα έπρεπε να απαντήσει στα ερωτήματα.

Τελικά, το μέλλον της κυβέρνησης μάλλον δεν απασχολεί τον κ. Μουζάλα. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα στοχευμένα ανοίγματά του προς την αντιπολίτευση. Ας αφήσουμε το «συγγνώμη» στο κ. Δένδια. Μιλάει από μόνο του. Αλλά και στη χθεσινή του συνέντευξη συνέδεσε την «εγκληματικότητα» με το προσφυγικό και μίλησε επανειλημμένα για τους «παράνομους» μετανάστες. Δηλαδή στρώνει το δρόμο του προς την αντιπολίτευση, υιοθετώντας το λεξιλόγιό της και την θεματολογία της.

Έκανε ένα ακόμα πιο αποτρόπαιο άλμα, το οποίο τολμώ να χαρακτηρίσω προσωπικά, ως αθλιότητα, διότι στρέφεται εναντίον παιδιών. Προσπάθησε να δικαιολογήσει την θλιβερή εικόνα αθώων παιδιών σε καθεστώς κράτησης, με τον ισχυρισμό ότι αυτά τα παιδιά, 15 ως 18 χρονών, δεν είναι ακριβώς παιδιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για παιδάκια. Το 80% περίπου είναι ηλικίας 15-18 ετών, που στις χώρες τους είναι διαφορετικής αντίληψης σε σχέση με τα δικά μας παιδιά… Μη φανταζόμαστε ότι ξεκίνησαν με κάποιο γονιό και στον δρόμο τον έχασαν. Είναι παιδιά που ξεκίνησαν ασυνόδευτα από την πατρίδα τους» (!). Για τον «ανθρωπιστή υπουργό» υπάρχουν παιδιά δυο κατηγοριών!
Κλείνοντας βέβαια πέταξε ακόμα ένα «συγνώμη», όπως κάποιοι λένε στο λεωφορείο «sorry κύριε που σας πάτησα».

Με άλλα λόγια, προκειμένου να μην βυθιστεί ο ίδιος, ο κ. Μουζάλας κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση. Τι και, αν πράττοντας έτσι, την θέτει σε κίνδυνο… Εφόσον ετοιμάζει άλλη «καβάτζα» δεξιότερα. Το ερώτημα είναι πόσο «ελκυστικός» θα παραμείνει, όταν ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναπάντητων ερωτήσεων.

* πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Συντονιστικού της Κοινωνίας Πρώτα

Author: Ν Χ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>