Συνέντευξη του Οδυσσέα Βουδούρη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Ανατροπή και ρεαλισμός».

Parapolitika1Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στη δημοσιογράφο Ελένη Καλογεροπούλου στις 23-1-2015

Η συμμετοχή του Οδυσσέα Βουδούρη στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την πολιτική της Κουμουνδούρου για «ανοίγματα» σε άλλους πολιτικούς χώρους και συμμαχίες με δυνάμεις πέραν των στενών ορίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Οδυσσέα Βουδούρη κι όχι κάποιον στενό κομματικό υποψήφιο. Ο ίδιος μιλώντας στις «Κάλπες ’15» τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα παίξει προφανώς πρωταρχικό ρόλο. Και ο ρόλος αυτός είναι να ενώσει τους Έλληνες, πολύ πιο πέρα από κομματικά στεγανά, πάντα βέβαια σε μια ξεκάθαρη προγραμματική βάση».

  • Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή των συμμαχιών; Με επιλογές σαν τη δική σας θέλει να δείξει ένα άλλο, πιο «κεντρώο» πρόσωπο;

 

Μπορώ να εξηγήσω γιατί εμείς, η πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», επιδιώκουμε την πολιτική των συμμαχιών. Το μέγεθος της κρίσης που περνάει η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την ευρύτερη σύμπραξη όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, πατριωτικών δυνάμεων της χώρας. Οι ιστορικές συνθήκες έθεσαν την Αριστερά μπροστά στην ευθύνη να ηγηθεί αυτής της σύμπραξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει προφανώς πρωταρχικό ρόλο. Και ο ρόλος αυτός είναι να ενώσει τους Έλληνες πολύ πιο πέρα από κομματικά στεγανά, πάντα βέβαια σε μια ξεκάθαρη προγραμματική βάση. Άλλωστε, τις καταστροφικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης επέλασης τις βιώνουμε όλοι οι απλοί πολίτες με τον ίδιο τρόπο.

  • Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη διαρροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι οδηγεί κατά τη γνώμη σας έναν άνθρωπο που ψήφισε Ν.Δ. να ψηφίσει τώρα Αριστερά;

Με έχει εντυπωσιάσει πόσοι άνθρωποι τις τελευταίες μέρες έρχονται αυθόρμητα στις περιοδείες που κάνουμε και μου λένε: «Είμαι Ν.Δ., δεν είμαι αριστερός. Θα ψηφίσω όμως ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει». Είναι σαφές ότι το διακύβευμα της 25ης Ιανουαρίου ξεπερνάει κατά πολύ τις διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτό το φαινόμενο και να μετατρέψουμε την εύλογη απόρριψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε θετική ψήφο για μια πολιτική με κοινωνικό και πατριωτικό περιεχόμενο.

  • Η ψήφος στις 25 Ιανουαρίου θα είναι ψήφος οργής και απόγνωσης ή εμπιστοσύνης προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δεν θα έλεγα «ψήφος απόγνωσης», διότι η απόγνωση οδηγεί σταθερά στην αποχή. Ψήφος οργής, ναι. Δικαιολογημένης οργής, βέβαια. Αλλά είναι και ψήφος ελπίδας, ειδικά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ξέρετε, οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές γίνονται πάντα όταν προκύπτει και ένα εμβληματικό πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να συντονίσει, αλλά και να συμβολίσει την αλλαγή. Ο Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος της νέας γενιάς, που ενσαρκώνει ταυτόχρονα την ανατροπή και τον ρεαλισμό. Είναι λογικό να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να κυβερνήσουν, όταν οι προηγούμενοι έχουν αποτύχει τόσο παταγωδώς.

  • Η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους Έλληνες πώς αποτυπώνεται στον τομέα της Υγείας;

 

Ως Γιατρός χωρίς Σύνορα, έχω βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σε εμπόλεμες περιοχές, αλλά και σε καταστάσεις ειρήνης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που βλέπω σε ορισμένες περιστάσεις, σήμερα στη χώρα μας, πλησιάζει καταστάσεις που έχω δει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Οι ουρές στα συσσίτια και οι άστεγοι που ψάχνουν στα σκουπίδια είναι πλέον μια οικεία πραγματικότητα. Σπίτια χωρίς ρεύμα, οικογένειες όπου όλα τα μέλη είναι άνεργα ή που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μοιράζονται την κουτσουρεμένη σύνταξη της γιαγιάς, είναι η μοίρα ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η Ελλάδα ίσως δεν έχει περάσει ακόμα στον Τρίτο Κόσμο, αλλά ο Τρίτος Κόσμος έχει μπει για τα καλά στην Ελλάδα. Η Υγεία είναι πλέον είδος πολυτελείας. Το 35% του πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πρόσβασης στη βασική υγειονομική περίθαλψη, ενώ τα ποσοστά βαριάς κατάθλιψης έχουν τετραπλασιαστεί. Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία ξεπερνούν τους 4 μήνες, ακόμη και για επείγουσες επεμβάσεις.

  • Τι μπορεί να κάνει η νέα κυβέρνηση για να βρει ο κάθε Έλληνας έναν γιατρό και τα φάρμακά του όταν τα χρειαστεί;

 

 

Μια χώρα σε ύφεση δεν μπορεί να ανακάμψει αν ο πληθυσμός της λιμοκτονεί και ασθενεί. Αυτό δεν είναι αριστερό ιδεολόγημα, αλλά η επιστημονική διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ. Αν περιμένουμε να έρθει η οικονομική ανάπτυξη για να εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες υγείας, απλά δεν θα έρθει ποτέ ανάκαμψη. Αυτό που λέει ο ΟΟΣΑ είναι ότι σε περίοδο κρίσης οι πόροι για την Υγεία δεν πρέπει να θεωρούνται «δαπάνη», αλλά «επένδυση». Συνεπώς, το σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί. Για παράδειγμα, να ξεκαθαρίσουμε ότι στις 300.000 θέσεις εργασίας που προβλέπει το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» οι 10.000 θα αφορούν νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν άμεσα δομικές αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν κόστος, αλλά προϋποθέτουν ρήξη με το υπάρχον πελατειακό σύστημα, που διαβρώνει τον δημόσιο τομέα.

Author: Ν Χ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>