Η κυβέρνηση παρακάπτει το ΑΣΕΠ

Γιατί η κυβέρνηση παρακάμπτει το ΑΣΕΠ

σκίτσο του ΣΤΑΘΗ

σκίτσο του ΣΤΑΘΗ

Είναι άκρως ενδεικτικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα των «ελέγχων» των προσλήψεων των εργαζόμενων στους δήμους από  το Mega. Ξεκίνησε με την «αποκάλυψη» ότι δάσκαλος υπηρετούσε 12 χρόνια με πλαστό πτυχίο (μετά στο αναλυτικό ρεπορτάζ ακούσαμε ότι ένας από τους τίτλους σπουδών είχε πρόβλημα δίχως να διευκρινίζεται ποιος, αγγλικά? γαλλικά ? μεταπτυχιακό ?) και μετά… «την ίδια ώρα οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξαν αντάρτικο και αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τους υπαλλήλους τους…». Και αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταγγέλλει και να απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους δεν συμμορφωθούν…

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών υπαλλήλων (καθαριότητα, συνεργεία, διοικητικό, οικονομικό κ.τ.λ.) όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΕΡΤ, ΟΑΕΔ κ.τ.λ.) έγιναν συμβασιούχοι αορίστου χρόνου το 2006 με βάση το ΠΔ 164 του 2004 (το γνωστό ΠΔ Παυλόπουλου) και αφού πριν είχαν συνεχείς συμβάσεις έργου για τουλάχιστον 24 μήνες (απόδειξη της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών).

Όλη η διαδικασία τότε έγινε υπό τον έλεγχο, την εποπτεία και την ευθύνη του ΑΣΕΠ, στο οποίο βρίσκονται οι πίνακες κατάταξης και οι ατομικοί φάκελοι με τα στοιχεία του καθενός, ανά δήμο, υπηρεσία, δημόσιο οργανισμό κοκ.

Αν η κυβέρνηση πράγματι ήθελε να ελέγξει τους «πλαστογράφους» θα μπορούσε με το που ανέλαβε,  να απευθυνθεί στο ΑΣΕΠ, ή να δώσει εντολή στο ΑΣΕΠ. Θα είχε τα πάντα χαρτί και καλαμάρι. Γιατί λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση στην ουσία προσπαθεί να παρακάμψει το ΑΣΕΠ;

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι η λειτουργία των δήμων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά, ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών (Ντινόπουλος) και όχι στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μητσοτάκης), το οποίο ωστόσο έχει αναλάβει το… ξεκαθάρισμα με τους δήμους.

Δικαιολογημένα λοιπόν οι χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι ανησυχούν ότι και αυτή η «συζήτηση» είναι η έναρξη της διαδικασίας για να βρεθούν κάποιες χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι που θα απολυθούν. Μέχρι το τέλος του έτους (στους τρεις μήνες δηλαδή που απομένουν) θα πρέπει να βρεθούν 6.000 με 7.000 υπάλληλοι για να απολυθούν.

Άκρως ενδεικτικό είναι πρόσφατο ρεπορτάζ του Σκάι:

« Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των δανειστών ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014 (με βάση το Μνημόνιο, απομένουν ακόμη 6.500 με 7.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους).  Σε «αντιστάθμισμα», η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015. Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000 με 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015-2016».

Η αντίδραση λοιπόν των δημάρχων και της Περιφερειάρχου Αττικής  Ρένας Δούρου βασίζεται προφανώς σε όλα αυτά. Η κυβέρνηση ψάχνει μανιωδώς να βρει κάποιες χιλιάδες υπαλλήλους προς απόλυση. Πώς να συναινέσουν σε αυτό δήμαρχοι και περιφερειάρχες που μόλις εξελέγησαν;  Προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τις προσλήψεις των προηγούμενων χρόνων. Το πρώτο δείγμα γραφής θα ήταν να στείλουν «λίστες και στοιχεία εργαζομένων προς απόλυση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη;  Και πάνω απ΄ όλα, δεν θα μπορούσαν να συναινέσουν σε μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Γιώργος Γιουκάκης
Δημοσιογράφος

Author: Ν Χ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>