Συνέντευξη Οδ. Βουδούρη στην εφημερίδα «Καλημέρα Αρκαδία»

Ποιό είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στη σημερινή ομιλία σας στην Τρίπολη;
Στην Πελοπόννησο αξίζει μια καλύτερη περιφερειακή διοίκηση που θέτει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Στον αντίποδα της εξυπηρέτησης εργολαβικών και οικογενειακών συμφερόντων, της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, της αδιαφανούς διοίκησης, που εξυπηρετεί η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση του κ. Τατούλη. Δεν μπορεί, με όλα τα «καλά του κόσμου» που διαθέτει η Πελοπόννησος, να συμμετέχει στο ΑΕΠ με 4,6%, να έχει αύξηση της ανεργίας κατά 153% σε τρία χρόνια και πάνω από 100.000 ανασφάλιστους. Μπορούμε να το ανατρέψουμε διότι έχουμε πρόγραμμα ρεαλιστικό, ανατρεπτικό και πάνω απ’ όλα συγκεκριμένο. Έχουμε προτάσεις για το νερό, την διαχείριση των απορριμμάτων, τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό, τον σιδηρόδρομο κοκ. Είμαστε αυτοί που μπορούν να ανατρέψουν το «Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ» στην Πελοπόννησο.

 

Η ψηφος την Κυριακή θα είναι λέτε πολιτική. Δηλαδή όχι για την Περιφέρεια;
Μα, που βρίσκεται η Πελοπόννησος; Στην Αυστραλία; Ή είναι ένα καντόνι της Ελβετίας; Υπάρχει κάποιος που να αγνοεί ότι το δράμα που ζούμε εδώ έχει τις ίδιες ρίζες με αυτές της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Ή μήπως αυτή η κρίση δεν είναι πολιτική;

Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν είναι σαν το ΔΣ ενός εξωραϊστικού συλλόγου! Διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και ασκεί πολιτική. Δεν χρωματίζουμε εμείς τις εκλογές. Οι εκλογές ΕΙΝΑΙ πολιτικές. Ο νέος περιφερειάρχης καλείται να λειτουργήσει ως εκτελεστής της τροικανής πολιτικής, ή να εφαρμόσει μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μην θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού την πολιτική της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της αποσύνθεσης της οικονομίας, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.

 

Ο κ Τατούλης, σας κατηγορεί ότι αν δεν είχατε την σκληρή στήριξη Τσίπρα δεν θα ήσασταν καν υποψήφιος. Τελικά θέλετε να παραδώσετε την Πελοπόννησο στον κ. Τσίπρα;
Ο κ. Τατούλης είναι μοναδική περίπτωση! Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σε κοιτάει στα μάτια και να σου λέει πως το μαύρο είναι άσπρο! Αυτός που έκανε την Πελοπόννησο οικογενειακό λάφυρο, αυτός που παραδίδει τον τόπο μας στο φίλο του, κ. Φούχτελ, ο επαγγελματίας πολιτικός που αναρριχήθηκε μέσα από το πελατειακό σύστημα, παριστάνει τον τιμητή των πάντων. Ας σοβαρευτούμε…

 

‘Έχετε καθιερώσει τον όρο “Σύστημα Τατούλη Φούχτελ”. Τι ακριβώς εννοείται με δυο κουβέντες.
Είναι ο συνδυασμό των ακραίων νεοφιλελεύθερων πειραματισμών με την οικογενειοκρατία, τον αυταρχισμό και την αδιαφάνεια. Είναι ο συνδυασμός της «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» με τον όμιλο «ΚΑΣΤΑΤ και Σια».

Πώς αποτυπώνεται αυτό που αποκαλείτε οικογενειοκρατία στην Περιφέρεια;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο, μας λέει ο κ. Τατούλης και παραλείπει να προσθέσει, ότι έργα δεν παραδίδονται.

Ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει. Στο Σκούρα-Πυρί, για παράδειγμα, ο κ. Τατούλης κατέρριψε το παγκόσμιο παγκόσμιο ρεκόρ: σχεδιάζει να πληρώσει δρόμο σε πεδινό έδαφος με 3 εκ. € /χλμ, ενώ οι πιο ακριβές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το 1/3 ! Η παράκαμψη των Βουτιάνων γκρεμίστηκε 2 μήνες μετά την παράδοσή της. Ο κ. Τατούλης αντί να ζητήσει ευθύνες, εξόφλησε τους κατασκευαστές με 2,6 εκ. και ενέκρινε επιπλέον κονδύλι 800.000 για την επισκευή του δρόμου. Η παράδοση του δρόμου Κουμπίλα-Λουλούδι, που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ μαζί με εταιρεία συμφερόντων Τατούλη, αναβλήθηκε ήδη δυο φορές. Με άλλα λόγια, απορρόφηση χρημάτων γίνεται, έργα δεν βλέπουμε.


Σας ακούμε τελευταία να μιλάτε για το Παλλάδιον. Τι είναι αυτό που καταλογίζετε στον κ. Τατούλη για το συγκεκριμένο;

Το 2010, ο κ. Τατούλης μόλις ανέλαβε Περιφερειάρχης, πετυχαίνει τη χρηματοδότηση ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης, όπου το Δημόσιο δωρίζει στους μετόχους 10,6 εκ. € (σε σύνολο προϋπολογισμού 17 εκ.). Μαντέψτε ποιοί είναι οι μέτοχοι. Η «ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική», ο κ. Βασίλης Τατούλης και η κ. Αικατερίνη Κρανιαδάκη, σύζυγος του ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας TritonAct, που είχε αναλάβει το έργο στην παράκαμψη των Βουτιάνων, αυτή που κατέρευσε 2 μήνες μετά την παραλαβή της. Επίσης, μέλος του ΔΣ είναι η κ. Χρισταλένη Τατούλη, κόρη του κ. Τατούλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που κατασκευάζεται το Παλλάδιον, κέντρο αποκατάστασης συμφερόντων Τατούλη, υπολειτουργούν δραματικά λόγω έλλειψης στοιχειώδους χρηματοδότησης τα δύο δημόσια κέντρα που υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Το «Παλλάδιον» είναι το μοναδικό σημαντικό έργο που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας Τατούλη!

Πώς σχολιάζετε την παρουσία Σαμαρά στην Τρίπολη και την εκ των υστέρων στήριξη προς τον Τατούλη; Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν ήταν μαζί αλλά στην πορεία ο Τατούλης βοήθησε πολύ στο έργο της κυβέρνησης.

Να και μια αλήθεια! Ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε τον κ. Τατούλη «μεταλαγμένο»! Τώρα έγινε ο αγαπημένος του και δικαιολογημένα, διότι ο κ. Τατούλης εφάρμοσε με τον πιο ακραίο τρόπο την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Πρωτοτύπησε μάλιστα με το σχεδιασμό της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Ο κ. Σαμαράς εκτελεί τις πολιτικές της κ.  Μέρκελ στη χώρα μας και ο κ. Τατούλης εκείνες του κ. Φούχτελ στην  Πελοπόννησο. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σκουπίδια; Λέτε ότι θα ακυρώσετε τη συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια.

Κοιτάξτε, αυτή η σύμβαση θα καταρρεύσει από μόνη της. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η ανάθεση η οποία έγινε με αδιαφανή κριτήρια, κατασπαταλά δημόσιο χρήμα σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και δεσμεύει την περιφέρεια για τα επόμενα 30 χρόνια να παραδίδει 150.000 απορρίμματα το χρόνο. Εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση: διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Αυτή θα εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους.

Ποιό είναι το πρόγραμμα σας. Έχετε πράγματι πρόγραμμα για την Πελοπόννησο;

Η «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασισμένο στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική παραγωγή στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η μεταποίηση με σύγχρονες μονάδες, εντός της Πελοποννήσου, ώστε να μένει στον τόπο μας η παραγόμενη υπεραξία. Σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν νέα υγιή συνεταιριστικά σχήματα, που τα τελευταία χρόνια ήδη αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο. Ο τουρισμός, η μεγάλη μας «βιομηχανία», για την Πελοπόννησο έχει τεράστιες δυνατότητες ακόμα αναξιοποίητες. Εννοούμε ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό κοκ, βασισμένο σε οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Μόνο έτσι τα οφέλη μπορούν να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας. Δεν μιλάμε για τουριστικά μεγαθήρια, τα οποία κατασκευάζουν μεγαλοεπενδυτές και  αποκόπτουν ουσιαστικά τη τουριστική δραστηριότητα και τα οφέλη της από τις τοπικές κοινωνίες. Για την Αρκαδία, με τα παραδοσιακά χωριά, το μοντέλο του ήπιου τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μαζί με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μπορεί να δώσει ζωή στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, που μέρα με τη μέρα ερημώνονται.

                                   

Έχετε κάνει ειδική αναφορά στο έργο Κουμπίλα-Λουλούδι Για ποιο λόγο υπάρχει ζήτημα με αυτό το έργο;

Το έργο Κουμπίλα-Λουλούδι είναι η επιτομή του τρόπου δράσης του Συστήματος Τατούλη. Το έργο αυτό προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ, κατακυρώθηκε από την Περιφέρεια σε θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, η οποία παρείχε έκπτωση μόλις 4%. Η ΤΕΡΝΑ πήρε το έργο και την επομένη προχώρησε σε κοινοπραξία με την ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική, της οικογένειας Τατούλη!  Συμβαίνουν αυτά θα μου πείτε. Προσέξτε όμως. Η συνέχεια του ίδιου έργου, Κουμπίλα-Ελαιοχώρι, προϋπολογισμού 14 εκατ. Ευρώ, προκηρύσσεται από το υπουργείο Υποδομών κι όχι από την Περιφέρεια. Σε αυτό τον διαγωνισμό η ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται και δίνει έκπτωση 34,75%! Εννεαπλάσια  έκπτωση δηλαδή.

Μιλάμε για τη γνωστή ΤΕΡΝΑ, μιλάμε για τη γνωστή ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική της οικογένειας Τατούλη. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Author: Κ Π

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>