Συνέντευξη Οδυσσέα Βουδούρη στον Κωνσταντίνο Αγόρη για το Χωνί

Ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών κινείται -εμπλέκοντας και τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές- προς την καλλιέργεια κατάλληλων συνθηκών για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με παράλληλη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πως αντιμετωπίζετε μια τέτοια ενέργεια;

Όντως, υπήρξε μια προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων. Καταρχήν να διευκρινίσουμε στους αναγνώστες ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να έχουν αυτοί οι βουλευτές ίση δυνατότητα συμμετοχής στο κοινοβουλευτικό έργο με τους άλλους συναδέλφους τους. Δεν υπάρχει πολιτική ταύτιση μεταξύ μας. Είναι αυτονόητο συνεπώς ότι ο πρόεδρος που ορίζουμε εκ περιτροπής έχει μόνο συντονιστικό ρόλο και δεν έχει εξουσιοδότηση να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες. Μέχρι τώρα λειτούργησε καλά και είχαμε πολύ καλές προσωπικές σχέσεις, αρμονικότατες θα έλεγα, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των διαφορετικών μας πολιτικών πορειών. Τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον νυν πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πάρι Μουτσινά, να παίρνει με την ιδιότητα αυτή, πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν εθνικές εκλογές τάραξε αυτή την αρμονία.

Θεωρείται ότι αυτή η ενέργεια έγινε με προτροπή ή τουλάχιστον εις γνώση της κυβέρνησης;

Θέλω να πιστεύω πως όχι. Από την άλλη πλευρά ο καθένας διαπιστώνει ότι αυτή η προσπάθεια, δηλαδή οι όποιες ενέργειες για την αποφυγή εθνικών εκλογών, συγκλίνει με το βασικό μέλημα της κυβέρνησης.


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επανέφερε -μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια- το διακύβευμα της διατήρησης της Ελλάδας στην ΕE, τονίζοντας -εν ολίγοις- πως θα γίνουν δεκτά τα προαπαιτούμενα των τροϊκανών.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είναι συμπαθής τουλάχιστον για έναν λόγο: είναι ο ειλικρινής της κυβέρνησης. Δεν αναλώνεται σε πρόσκαιρους λεονταρισμούς, δηλώνει ευθαρσώς πως η κυβέρνηση αποσκοπεί στη διατήρηση κάποιου ελέγχου από τους δανειστές, ακόμα και όταν λήξει το Μνημόνιο, για να μας εμπιστευθούν οι αγορές και ότι θα καταλήξουμε να δεχτούμε τις όποιες απαιτήσεις της Τρόικας. Αυτό βέβαια τον καθιστά στόχο των υπολοίπων συναδέλφων του. Αλλά προφανώς αυτός λέει την αλήθεια για τις προθέσεις της κυβέρνησης, διότι είναι και στην καλύτερη θέση για να τις γνωρίζει.

Τι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, κατά τον Οδυσσέα Βουδούρη;

Σήμερα η χώρα κυβερνάται από δυο κόμματα που στις τελευταίες εκλογές συγκεντρώσαν μετά βίας 30%. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια με 170 βουλευτές και τώρα τις έχουν απομείνει 155. Και αυτή η πλειοψηφία διαλύεται εκ των έσω (βλέπε παραίτηση Ψυχάρη). Η απίστευτη κωλοτούμπα με τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια πρωτόγνωρη ταπείνωση για οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος. Με ρωτάτε για το δημόσιο συμφέρον. Σας απαντώ ότι το εθνικό μας συμφέρον επιτάσσει να αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας μια νέα και δυνατή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση στην οποία οι Έλληνες θα έχουν δώσει τώρα, στην κρίσιμη φάση που πρέπει να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και μια άλλη σχέση με δανειστές και ευρωπαίους εταίρους, μια νωπή και ξεκάθαρη εντολή.


Τις προηγούμενες ημέρες, καταθέσατε τροπολογίες (σσ: για αναστολή πλειστηριασμών, αποκατάσταση μικροομολογιούχων) υπέρ συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων. Ποια μέτρα κρίνετε ως απαραίτητα ώστε να πάρει η κοινωνία μια πρώτη ανάσα;

Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση με το 35,7% των συμπολιτών μας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με 28% ανεργία και 58% αυτού του ποσοστού στους νέους, με τις αυτοκτονίες και την χρόνια κατάθλιψη να έχουν αυξηθεί ραγδαία. Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση με έναν λαό που λιμοκτονεί. Η «Κοινωνία Πρώτα» συμμερίζεται την αναγκαιότητα των άμεσων μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ. Είναι ρεαλιστικά μέτρα και δεν πρέπει να δούμε τα 11 δισ. που θα διατεθούν ως δαπάνη αλλά ως επένδυση. Προσθέτουμε ότι πρέπει να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, που δεν έχουν κόστος αλλά που μπορούν άμεσα να φέρουν αποτελέσματα. Πρέπει να δείξουμε τόλμη και φαντασία. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι πχ η ευρύτερη δυνατή διάδοση της «τράπεζας χρόνου εργασίας».

Μπορείτε να μας διευκρινίσετε για τι πρόκειται;

Είναι ένα απλό σύστημα που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες σε συνθήκες κρίσης. Βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς κυκλοφορία χρήματος, αλλά με καταγραφή του χρόνου που διαθέτει ο καθένας. Ας υποθέσουμε ότι η Μαρία είναι δασκάλα Αγγλικών και χρειάζεται υδραυλικό, ο Πέτρος είναι υδραυλικός και χρειάζεται κάποιον να φροντίζει μερικές ώρες την κλινήρη μητέρα του, η Ελένη είναι οικιακή βοηθός και έχει κόρη που χρειάζεται φροντιστήριο στα αγγλικά. Σε κανέναν όμως δεν περισσεύουν χρήματα για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Το σύστημα παραλύει ενώ υπάρχουν οι άνθρωποι με τις δεξιότητες και τον διαθέσιμο χρόνο για να ικανοποιηθούν όλοι. Τέτοια συστήματα λειτουργούν κυρίως σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων. Προφανώς όμως μπορούν και πρέπει να στηριχθούν σε εθνικό επίπεδο. Γενικότερα, μια επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς οφείλει να ευνοήσει κάθε μορφή κοινωνικής οικονομίας.

Πότε βλέπετε να έρχεται μια τέτοια κυβέρνηση; Τα ως τώρα δεδομένα, δείχνουν πρόωρες εκλογές το επόμενο τρίμηνο. Η «Κοινωνία Πρώτα» σε τι φάση βρίσκεται; Υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε και στις περιφερειακές εκλογές;

Η «Κοινωνία Πρώτα» έχει μια ξεκάθαρη θέση: η αλλαγή πλεύσης, μια νέα πολιτική με επίκεντρο το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον επιτάσσουν την ευρύτερη δυνατή συμμαχία των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων. Όπως αναφέρατε, αυτό το κάναμε πράξη πρόσφατα στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο. Αυτό είναι στόχος για μας και στις επόμενες εκλογές. Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε πολύ σημαντικές τις αποφάσεις που πήρε στην Κεντρική Επιτροπή μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Όσο μας αφοράς απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στην επέλαση του νεοφιλελεύθερου δόγματος και να συμβάλουν στην νέα πορεία, που αναζητούν έναν χώρο ανοιχτό με ελευθερία στις πρωτοβουλίες, με την μορφή, όχι των κλασικών κομμάτων αλλά του δικτύου, να έρθουν σε επαφή μαζί μας

Author: Μ Δ

Υπεύθυνη Τύπου του κόμματος ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>