Παρέμβαση Οδ. Βουδούρη σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, άκουσα προσεκτικά τον κ. Βορίδη. Αυτός εισηγείται την πρόταση και θεωρώ ότι σε αυτόν κατ’ αρχάς πρέπει να απευθυνθώ.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Βορίδης διαμαρτυρήθηκε διότι αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι αντικατέστησε τον Πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι κανένας δεν έχει την πρόθεση να υποδείξει στην Κυβέρνηση ποιος θα μιλήσει γι’ αυτή. Αλλά, όταν απουσιάζει ο φυσικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και μάλιστα –όπως το τόνισε ο κ. Λαφαζάνης- με πρωτόγνωρο τρόπο, ο καθένας δικαιούται να σχολιάσει αυτό το γεγονός. Πόσω μάλλον που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει ο Αντιπρόεδρος ή δέκα Υπουργοί, οι οποίοι προηγούνται στην κυβερνητική ιεραρχία.

Γιατί, λοιπόν, επελέγη ο κ. Βορίδης; Προφανώς ο κ. Βορίδης είναι από τα πιο ικανά στελέχη της Κυβέρνησης. Όμως, είναι ικανός γιατί; Πιστεύω για δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι είναι ικανός για να εφαρμόσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως το έδειξε στο Υπουργείο του, το οποίο το μετέτρεψε –τμηματικά τουλάχιστον- πρόσφατα σε ανώνυμη εταιρεία. Δεύτερον, είναι ικανός χάρη στο πολιτικό του ακροδεξιό παρελθόν να προσελκύσει έναν τμήμα του κόσμου της Χρυσής Αυγής.
Εύλογα, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι η επιλογή του κ. Βορίδη δεν είναι τυχαία. Αφ’ ενός υποδηλώνει μία πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης –αυτήν την ακραία φιλελεύθερη πολιτική- και αφ’ ετέρου βέβαια ανοίγει την προεκλογική περίοδο.

Σημείωσα στην εισήγηση του κ. Βορίδη ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εάν κάποιος δεν γνώριζε ποιο είναι το θέμα σήμερα, δηλαδή η ψήφος εμπιστοσύνης, εύλογα θα μπορούσε να πιστέψει ότι δεν υπάρχει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αλλά το θέμα είναι μομφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, συμπεραίνω ότι ο κ. Βορίδης εξασκείται για τον αυριανό του ρόλο και πιθανώς σωστά πράττει.

Να σταθούμε όμως στην κριτική που άσκησε. Διάβασε κείμενα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συμπέρανε ότι όσοι προτάσσουν το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας και ταυτόχρονα προωθούν την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι –χρησιμοποιώ τα λόγια του- «είτε επικίνδυνοι, είτε ψεύτες». Αυτό μας είπε ο κ. Βορίδης.

Απευθύνομαι στον κ. Βορίδη και τον ερωτώ εάν συνειδητοποιεί με ποιους συμμαχεί, με ποιους κυβερνάει σήμερα, εάν έχει αναλογιστεί ποιοι είναι οι συνεργάτες του από το ΠΑΣΟΚ. Ίσως του έχει διαφύγει και πρέπει να του το υπενθυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ –αν και βέβαια, δεν το διατυμπανίζει τώρα τελευταία- είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Καλά ακούσατε, «σοσιαλιστικό».

Ανέτρεξα, λοιπόν και εγώ στα κείμενα. Τι λέει η ιδρυτική διακήρυξη των κυβερνητικών συμμάχων του κ. Βορίδη; Διαβάζω: «Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αγωνίζεται για μια σοσιαλιστική Ελλάδα. Επιδιώκει την κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου ελληνικού λαού, που ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Επιδιώκει την κοινωνικοποίηση» –σήμερα θα λέγαμε την κρατικοποίηση- «του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου». Αυτό δηλώνουν οι σύμμαχοι του κ. Βορίδη.
Ερωτώ, κύριε Βορίδη: Αυτοί οι σοσιαλιστές με τους οποίους συνεργάζεστε σε ποια κατηγορία από τις δύο που εσείς ορίσατε ανήκουν; Στους ψεύτες ή στους επικίνδυνους; Διότι αυτές είναι οι εναλλακτικές εκδοχές. Αναμένω, λοιπόν, με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Βορίδη.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης. Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσετε την πολιτική σας. Κατά την άποψή μας –την άποψη της κοινωνίας πρώτα- αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τη χώρα. Είναι κάτι το οποίο αναλύθηκε από τον Θόδωρο Παραστατίδη και από πολλούς άλλους συναδέλφους και δεν θα ήθελα να επαναλάβω εδώ αυτά τα επιχειρήματα. Θα ήθελα να σταθώ σε μία άλλη πτυχή αυτού του θέματος που δεν αναλύθηκε.π
Θα σταθώ αυστηρά στο θέμα, όπως ορίζει η λέξη «εμπιστοσύνη», που είναι μια βαριά λέξη. Ποιον εμπιστεύεσαι; Δεν εμπιστεύεσαι υποχρεωτικά κάποιον με τον οποίο συμφωνείς και μπορείς να εμπιστευθείς, κάποιον με τον οποίο διαφωνείς. Όμως, σίγουρα εμπιστεύεσαι κάποιον που ό,τι λέει αυτό κάνει.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει πει η Κυβέρνηση και τι έχει κάνει. Θα κάνω μία σύντομη αναφορά σε αυτό.
Η Κυβέρνηση είχε πει ότι θα διατηρήσει την κυριότητα του κράτους στα δίκτυα. Ξεπούλησε ΔΕΗ και φυσικό αέριο. Είχε πει ότι θα επεκτείνει το επίδομα ανεργίας ακόμα για ένα χρόνο. Δεν το έκανε.

Στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας του 2012 γράφετε: «Όχι απολύσεις στο δημόσιο». Έχουμε πάνω από δώδεκα χιλιάδες απολύσεις. Ο κ. Σαμαράς είχε πει «έχω 18 δισεκατομμύρια ισοδύναμα, για να μην πάρω νέα μέτρα». Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ από ισοδύναμα. Είχε υποσχεθεί, επίσης, ένα νέο φορολογικό σύστημα με ευρεία συναίνεση, σταθερότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια, δίκαια και αναλογική κατανομή των φόρων κ.λπ.. Δεν το σχολιάζω.
Όμως, πέρα από αυτά τα μέτρα, που έχουν όντως και μία οικονομική πτυχή, υπήρχαν και άλλα μέτρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)
Ζητώ την ανοχή σας για λίγο ακόμα, κύριε Πρόεδρε, για να τελειώσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε μια μικρή ανοχή ενός λεπτού, κύριε συνάδελφε.

 Είχε υποσχεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για ρύθμιση ζητημάτων των ΜΜΕ και αντ’ αυτού, βέβαια, ψηφίστηκε εν μέσω της θερινής ραστώνης μία τροπολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ΜΜΕ.
Είχε, επίσης, υποσχεθεί την ψήφιση ενός νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων Υπουργών, Υφυπουργών κ.λπ. από το 1974 και μετά. Δεν έγινε.
Είχε πει, ακόμα, ότι θα υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη Υπουργών. Δεν κόστιζαν αυτά χρήματα.
Επίσης, είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μια συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Όλα αυτά δεν έγιναν και φθάσαμε, κύριε Βορίδη, να ισχυρίζεστε ότι επιτελέσατε ένα μικρό θαύμα. Αν κάποιος άκουγε τον κ. Βορίδη, χωρίς να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, τι θα σκεφτόταν για τον ελληνικό λαό, που στη συντριπτική του πλειοψηφία θεωρεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, τον ελληνικό λαό που από το 34% του 2009 σας πίστωσε με 29% το 2012 και με 22% πριν από λίγους μήνες; Θα έλεγε: «πώς φέρεται αυτός ο λαός με τέτοιο αχάριστο τρόπο; Πώς γίνεται και αυτός ο λαός είναι τόσο χαζός» -συγγνώμη για την έκφραση- «και δεν αναγνωρίζει τους σωτήρες του;».

Θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Βορίδη, να μη χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις, όπως «θαύματα». Είναι λέξεις βαριές και είναι λέξεις, οι οποίες δεν προκαλούν μόνο τους αριστερούς πολίτες. Είναι λέξεις που προκαλούν τον ελληνικό λαό.
Καταψηφίζουμε, λοιπόν, αυτήν την πρόταση διότι η πολιτική σας βλάπτει τη χώρα, αλλά επίσης διότι η συστηματική αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξης σάς καθιστά εντελώς αναξιόπιστους στον πολίτη είτε είναι αριστερός είτε δεξιός.

Σας ευχαριστώ.

Author: Μ Δ

Υπεύθυνη Τύπου του κόμματος ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>