Παρέμβαση Θ. Παραστατίδη σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να επικεντρώσω την ομιλία μου στο πολιτικό κυρίως σκέλος του σημερινού νομοσχεδίου. Εξάλλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος και ο Μίμης Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή τους ήταν πολύ ξεκάθαροι και αναφέρθηκαν με μεγάλη σαφήνεια στο τεχνικό κομμάτι του νομοσχεδίου.ικονομικ

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλούμαστε να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2015-2018 με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα και τους πολίτες. Η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έμαθε να ωραιοποιεί τα πάντα. Έμαθε να βαφτίζει το μαύρο άσπρο, τη φτώχεια και την ανέχεια, προοπτική ευημερίας. Οραματίζεται ανάπτυξη και ευημερία επικαλούμενη κυρίως αριθμούς και στατιστικές, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Κύριοι της Κυβέρνησης, με όση προσπάθεια κι αν καταβάλλετε μέσα από διάφορα προπαγανδιστικά τηλεοπτικά και έντυπα μέσα προκειμένου να εξωραΐσετε τη σημερινή κατάσταση, δυστυχώς η καθημερινότητα του πολίτη σας διαψεύδει. Αρκεί κανείς να δει την αύξηση των πολιτών στα συσσίτια και τις πρόσφατες εικόνες σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, όπου οι πολίτες συνωστίζονταν σε ουρές χιλιομέτρων για μια σακούλα ζαρζαβατικών. Πρόκειται για συγκλονιστικές εικόνες, για εικόνες ντροπής που εξευτελίζουν και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτά τα φαινόμενα βαφτίζετε, κύριοι, ως προοπτική ανάπτυξης. Θεωρώ πως έχετε μεσάνυχτα από την ελληνική πραγματικότητα, την οποία βιώνουν τρία εκατομμύρια και πλέον πολίτες που τους καταντήσατε να μπαίνουν σε ουρές για μια σακούλα ντομάτες. Αυτή την Ελλάδα έχετε δημιουργήσει, γι’ αυτήν την Ελλάδα αισθάνεστε υπερήφανοι. Αυτήν την Ελλάδα επικαλείστε ότι σώσατε και αυτή την Ελλάδα, δυστυχώς, θα έρθει η ώρα που θα παραδώσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται καθημερινά πως δεν θα έχουμε νέα μέτρα, μας φέρνει στη Βουλή νέο μεσοπρόθεσμο. Πρέπει να διευκρινίσουν πως δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο, αφού μέσα από την ψήφισή του διασφαλίζεται η συνέχεια προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων και περιλαμβάνει διατάξεις που επιβάλλουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καταργώντας συνταγματικά εργατικά δικαιώματα.

Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι κάθε φορά που η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης πως δεν θα υπάρξουν άλλα επώδυνα μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, τότε ακριβώς είναι η στιγμή που προετοιμάζονται νέες επιθέσεις εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, εις βάρος των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με μείωση μισθών και συντάξεων, με απολύσεις, περικοπές στις δαπάνες υγείας και παιδείας, περικοπές στις παροχές πρόνοιας και άλλα πολλά.

Το μοντέλο ανάπτυξης που επαγγέλλεται και προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, το προδιέγραψε με σαφήνεια η κ. Μέρκελ σε πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της οποίας μας είπε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας συνέστησε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Τα λόγια της αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, διότι έχουν ειπωθεί από την Πρωθυπουργό της Γερμανίας, η οποία έχει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Και προσέξτε ότι αυτά ειπώθηκαν σε μία περίοδο που δρομολογείται η αναδιάταξη των οικονομικών μοντέλων ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αυτού του είδους το μοντέλο ανάπτυξης επεφύλαξε η κ. Μέρκελ για τη χώρα μας, το οποίο είναι πρόθυμη να εφαρμόσει και να υπηρετήσει η σημερινή Κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί πως καμμία ανάπτυξη δεν έρχεται μόνη της. Καμμία ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται βασιζόμενη μόνο σε εξαγγελίες, ευχολόγια και υποδείξεις, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν υπάρχει -έως τώρα ψηφίστηκαν σαράντα ένα φορολογικά νομοσχέδια- δίκαιος συντελεστής φορολόγησης, που δεν υπάρχει, φορολόγηση του εισοδήματος και όχι της παραγωγικής διαδικασίας και του μεικτού εισοδήματος, που δεν υπάρχει, εκσυγχρονισμός του κράτους, πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, κάτι που δεν γίνεται σήμερα και μια σειρά άλλων μέτρων. Υπερηφανεύεται ότι βγήκαμε στις αγορές και αυτό, αν θέλετε, το χρησιμοποιεί σαν δυνατό χαρτί, εν όψει της προεκλογικής περιόδου.

Όμως, εδώ και ο πιο αφελής θα αναρωτηθεί: Πώς γίνεται να σου κλείνουν την πόρτα χρηματοδότησης οι αγορές, επειδή το χρέος έχει φθάσει στο 129% του ΑΕΠ, και να σου ανοίγουν τις πόρτες και μάλιστα με επιτόκιο κοντά στο 5%, με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ; Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι πολίτες, που καλούνται να πιστέψουν πόσο πραγματικά αξιόπιστα είναι όλα αυτά.

Αγαπητοί συνάδελφοι, βλέπετε ότι πέρα απ’ αυτά που μας πήραν τώρα μας ζητούν επιπλέον να παραδώσουμε εκτός των άλλων το φιλότιμο, τον αυτοσεβασμό μας και να απαρνηθούμε την αξιοπρέπειά μας. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαιτήσει να μην υπάρξει πλέον καμμία υποχώρηση, καμμία ανοχή στο παραμύθιασμα και στο ψέμα, καμμία ανοχή στο νέο έγκλημα, αφού ήδη τα έχει χάσει όλα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, φαίνεται πως δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη και σήμερα ότι η «πλάτη» της κοινωνίας δεν αντέχει άλλο. Ο κόσμος γονάτισε, κουράστηκε, απογοητεύτηκε. Δυστυχώς, πλήρωσε βαρύ τίμημα μιας ανεπαρκούς, χρεοκοπημένης και αποτυχημένης εξουσίας. Και να είστε σίγουροι πως ο λαός θα καταδικάσει τους υπεύθυνους, που τη λεηλασία τη μετατρέψανε σε νόμο, τα εκβιαστικά διλήμματα σε καθεστώς, το ψέμα σε προπαγάνδα, αφού με τέτοια τερτίπια και τακτικές προσπαθείτε να ενσπείρετε τον φόβο και την ανασφάλεια στην κοινωνία και έχετε και το θράσος να λέτε πως καταβάλλετε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μας σώσετε.

Κλείνοντας, η φράση «τέλος ως εδώ!» από ευχή και επιθυμία του κόσμου έχει γίνει πλέον συνείδηση, απαίτηση και αγώνας. Να είστε βέβαιοι πως ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός στην κάλπη και η απάντησή του θα είναι συντριπτική για τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Author: Κ Π

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>