Παρέμβαση Θ. Παραστατίδη σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτού περάσω στο κυρίως περιεχόμενο της εισήγησής μου, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να επισημάνω την απουσία του Πρωθυπουργού σε μία κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλευτισμού, όπως είναι η ψήφος εμπιστοσύνης, την οποία –σημειωτέον- ο ίδιος προκάλεσε. Θα έλεγα ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης έναντι των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου και των θεσμών, αν μη τι άλλο, επιδεικνύει απόλυτη περιφρόνηση, οδηγώντας σε ευτελισμό και πλήρη απαξίωση την αποψινή διαδικασία, κάτι που βέβαια δεν μας εκπλήσσει.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προφανώς για να πετύχει τη συσπείρωση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστη την πολιτική της. Με λίγα λόγια, μας ζητάει να δώσουμε τη στήριξή μας ως επιβράβευση για την έως τώρα ασκούμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Το κύριο επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι έσωσε τη χώρα, μια χώρα που για την Κυβέρνηση δεν κατοικείται από ανθρώπους, δεν έχει εργαζόμενους, δεν έχει επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν έχει αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν έχει νεολαία. Έχει μόνο αριθμούς και νούμερα.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους Βουλευτές να ξεκαθαρίσουν ενώπιον του ελληνικού λαού ποιες αξίες υπερασπίζονται και τι υπηρετούν. Υπερισχύουν άραγε οι κομματικές σκοπιμότητες σε σχέση με την αξιοπρέπεια και τη συνείδηση κάθε Βουλευτή; Είναι σύνηθες πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται στον χώρο της συγκυβέρνησης να υποστηρίζουν άλλα στα κανάλια και άλλα τελικώς να ψηφίζουν. Δυστυχώς, αυτή είναι μία θλιβερή πραγματικότητα και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη σημερινή διαδικασία καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία Κυβέρνηση της οποίας η πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια περιορίζεται σε ανακοινώσεις και εξαντλείται σε διαπιστώσεις. Καλούμαστε να στηρίξουμε μία πολιτική υποταγμένη σε συμφέροντα ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, η οικονομία σε λήθαργο και οι πολίτες στην προσπάθεια επιβίωσης, η Κυβέρνηση επιμένει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, μία Κυβέρνηση που προσπαθεί την ανικανότητα και την ανεπάρκειά της να τις καλύψει ενσπείροντας τον φόβο και την ανασφάλεια στην κοινωνία. Χρησιμοποιεί τους Κοινοβουλευτικούς και Κυβερνητικούς Εκπροσώπους ως πολιτικά εργαλεία, μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα σε σόου. Κάθε μέρα, όλη μέρα γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι προσπαθώντας με τα επιχειρήματά τους να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, πότε με την απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες, πότε με την έξοδο από το Ευρώ και ως επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας επικαλούνται κυρίως την αστάθεια της χώρας. Σύμφωνα μ’ αυτούς, όλα αυτά θα συμβούν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

Κύριοι της Κυβέρνησης, ίσως δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη ότι εσείς κυβερνάτε και ότι εσείς είστε υποχρεωμένοι να απολογείστε προς τον ελληνικό λαό και όχι κάποιοι άλλοι. Εσείς θα πρέπει να μας πείτε -και όχι κάποιοι άλλοι- γιατί δεν ολοκληρώσατε ακόμη τον έλεγχο των καταθέσεων που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες λίστες.

Αλήθεια, από πότε η δημοκρατική διαδοχή στο πλαίσιο του πολιτεύματος μπορεί να χαρακτηριστεί αστάθεια; Εδώ είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Βλέπετε, τέτοιες απόψεις παραπέμπουν στη λογική ότι «εμείς μόνο είμαστε Έλληνες, εμείς είμαστε το κράτος, εμείς είμαστε η Ελλάδα, άρα μόνο εμείς δικαιούμαστε να διαχειριστούμε τις τύχες αυτής της χώρας, μόνο εμείς δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε, ανεξάρτητα από το τι επιθυμούν οι πολίτες».

Τέτοιου είδους επιχειρήματα είναι και επικίνδυνα και αστεία και βέβαια παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Δεν αντιλαμβάνεστε πως έτσι υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός έξυπνος και αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες των συμπεριφορών αυτών. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές προδίδουν πανικό και είναι σίγουρο πως θα γυρίσουν μπούμεραγκ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια συγκυβέρνηση, η οποία, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εξουσία, απέδειξε περιφρόνηση και ασυνέπεια προς τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει ανατρέχοντας στα προεκλογικά προγράμματα και τις υποσχέσεις των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν σήμερα, το τι έλεγαν και το τι κάνουν.

Σήμερα οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια τραγική πραγματικότητα, υποχρεωμένοι να ζουν σε ένα περιβάλλον παραλογισμού και παραφροσύνης που διαμόρφωσε αυτή η Κυβέρνηση. Βλέπετε τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού, αντί να φορολογείται το πραγματικό εισόδημα, επιβάλλεται ουσιαστικά κεφαλικός φόρος, βλέπετε ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια και άλλα πολλά. Οι πολίτες αισθάνονται πραγματικά ένοικοι στο ίδιο τους το σπίτι.

Οι πρωτοφανείς και αιματηροί φόροι που επιβλήθηκαν και καταβάλλονται από το υστέρημα των έντιμων φορολογούμενων ουσιαστικά οδηγούν τους πολίτες και την κοινωνία σε πλήρη εξαθλίωση και βέβαια σκοτώνουν από έλλειψη ρευστότητας την οικονομία. Η ισοπεδωτική αντίληψη του τρόπου διαχείρισης της κρίσης και της καθημερινότητας του πολίτη αποδεικνύει τον ερασιτεχνισμό, την ανικανότητα και την αναλγησία που επιδεικνύουν οι σημερινοί κυβερνώντες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα –και όχι μόνο- πως έχουμε μια Κυβέρνηση που προσπαθεί να κυβερνήσει κατόπιν υποδείξεων των δανειστών. Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κυβερνήσει περιοριζόμενη σε εξαγγελίες, ανακοινώσεις και διαπιστώσεις. Διατυμπανίζετε πως μειώσατε για πρώτη φορά την ανεργία, επικαλούμενοι μάλιστα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Είστε πραγματικά απερίγραπτοι, διότι, όσο καλή πρόθεση και αν έχει κάποιος να το δεχτεί αυτό, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως οι αριθμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η όποια αναφορά στην πρόσκαιρη, ελάχιστη μείωση του ποσοστού της ανεργίας είναι πέρα από βέβαιο πως οφείλεται στη μετανάστευση στο εξωτερικό χιλιάδων νέων πολιτών, μεταξύ αυτών και πολλών επιστημόνων. Επίσης, κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας δεν εγγράφονται στα μητρώα του ΟΕΑΔ, διότι δεν ελπίζουν σε ανεύρεση εργασίας. Επιπλέον, τίθενται εκτός υπολογισμού όσοι απασχολούνται για δύο ή τρεις μήνες τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, κύριε Υπουργέ, αποκτήσατε τα στοιχεία και επικαλείστε πως μειώσατε την ανεργία.

Εξαγγέλλετε πως θα δώσετε –υποτίθεται- λύσεις σε επαγγελματικές ομάδες της χώρας, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα, αφού βέβαια πρώτα τούς οδηγήσατε στον όλεθρο, την καταστροφή και εν τέλει σε πλήρη απόγνωση.

Εξαγγείλατε προγράμματα –υποτίθεται- στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού, τη στιγμή που δεν έχετε πληρώσει ακόμα τις βιολογικές καλλιέργειες του ΄12 και του ΄13, δεν έχετε αποδώσει επιστροφή του ΦΠΑ και πετρέλαιο. Δείχνετε πλήρη αδιαφορία στην αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού, που έχει προσβάλει αρκετούς νομούς και το ξέρουν πάρα πολλοί συνάδελφοι εδώ μέσα που είναι από την περιφέρεια της χώρας και μεταξύ αυτών βέβαια τον νομό μου, τον Νομό Κιλκίς.

Θέλω να επισημάνω πως οι κτηνοτρόφοι του νομού μου -και αναφέρομαι σε αυτόν, διότι γνωρίζω μετά από επαφές που είχα με το προεδρείο του κτηνοτροφικού συλλόγου- βρίσκονται σε απόγνωση. Βλέπουν πως δεν υπάρχει υπεύθυνη αντιμετώπιση και ενημέρωση για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που τείνει να εξολοθρεύσει την κτηνοτροφία.

Τέλος, ευαγγελίζεστε μονίμως και καθημερινά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η άποψή μου, η οποία συμβαίνει να συμπίπτει και με απόψεις κορυφαίων ειδικών στον τομέα της οικονομίας, είναι πως δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα για νέες επενδύσεις, διότι η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή και η διαφθορά, η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης, λόγω συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αποτελούν απωθητικούς παράγοντες για οποιαδήποτε επενδυτική σκέψη.

Αναρωτιέται κανείς τι προοπτική μπορεί να έχει μια χώρα, ώστε οι πολίτες να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, όταν οι πολιτικές που ακολουθούνται οδήγησαν σε αφαίμαξη, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: σαράντα πέντε δισεκατομμύρια από μισθούς και συνταξιούχους, είκοσι πέντε δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, κλείσιμο διακοσίων πενήντα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έξι εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας είναι στα όρια της φτώχειας και προς τα κάτω.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στη συνέχιση αυτών των πολιτικών αντιλαμβάνεστε πως καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Πρέπει να αναλογιστούμε πως, ενώ οι δημιουργικές προσπάθειες πρέπει να είναι συλλογικές, οι ευθύνες είναι ατομικές. Με τη στάση μας σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δείξουμε περαιτέρω ανοχή, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφικής αυτής πολιτικής ή στην ανακοπή της.

Τέλος, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να απαλλαγεί η χώρα από τη σημερινή συγκυβέρνηση και την πολιτική της και αυτό να είστε βέβαιοι πως έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου, ασχέτως του αποτελέσματος που θα προκύψει από τη σημερινή διαδικασία.

Σε ό,τι με αφορά όχι μόνο δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά απ’ αυτό το Βήμα καλώ τους Έλληνες πολίτες σε συμπόρευση -ασχέτως τι πίστευαν και τι ψήφιζαν- για τη συγκρότηση ενός ενιαίου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου ανατροπής της σημερινής ασκούμενης πολιτικής.

Είμαι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν πολύ σύντομα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Author: Κ Π

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>