Επίκαιρη ερώτηση Οδ. Βουδούρη σχετικά με τους Σύριους πρόσφυγες

Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται συνεχώς με την γενικευμένη βία, που πλήττει όχι μόνο όσους συμμετέχουν στην πολεμική σύρραξη, αλλά κυρίως τους άμαχους πολίτες. Χωρίς καμία λύση να διαφαίνεται στον ορίζοντα, είναι σαφές ότι η απόλυτη ανασφάλεια στη Συρία είναι πια μια μόνιμη κατάσταση για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά την εξέλιξη της εσωτερικής συριακής κρίσης σε κορυφαίο γεωπολιτικό πρόβλημα, μετά την ραγδαία εξάπλωση της καταστροφικής για την χώρα αυτή σύγκρουσης, έγινε φανερό ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται στους τοπικούς παράγοντες του πολέμου αλλά συμπεριλαμβάνουν και την διεθνή κοινότητα. Τόσο για όσα εσφαλμένα και απρονόητα έπραξε, όσο και για εκείνα που δεν έπραξε. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι συνέπειες αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής ανάγουν το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα σε κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Στη βάση αυτή θα πρέπει, πέρα από την άμεση ανθρωπιστική στήριξη, να αποδοθεί στους Σύρους πρόσφυγες ο χαρακτηρισμός του πρόσφυγα πολέμου και να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς που διέπει την περίπτωσή τους. Όχι δηλαδή να τους χορηγηθεί μόνο προσωρινή άδεια παραμονής στην χώρα μας ή άσυλο για όσους το επιθυμούν αλλά και προπαντός ταξιδιωτικά έγγραφα για να πορευτούν στις ευρωπαϊκές χώρες, που αυτοί απευθύνουν το αίτημα παραμονής τους. Στην περίπτωση υπαγωγής των Σύρων προσφύγων στο καθεστώς «πρόσφυγα πολέμου», οι ευρωπαϊκές συνθήκες επιβάλλουν στις χώρες που θα δεχθούν το αίτημά τους να ανταποκριθούν αποδεικνύοντας στην πράξη τον ανθρωπισμό τους.

Ταυτόχρονα, στον βαθμό που μας αναλογεί και το επιτρέπουν οι παρούσες δυνατότητές της χώρας μας, οφείλουμε και εμείς να συμπεριφερθούμε ανθρώπινα, τιμώντας τις παραδόσεις μας. Στο μεταξύ, ελάχιστες χώρες, όπως η Σουηδία, που δεν κρύπτονται πίσω από ερμηνείες των μεταναστευτικών νόμων που έθεσαν την Ελλάδα σε οιονεί ομηρία, έχουν παραχωρήσει άσυλο σε Σύριους πρόσφυγες διασφαλίζοντας και τους ελάχιστους, έστω, όρους για την επιβίωσή τους.

Συνεπώς, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει να μην προχωρεί η χώρα μας στην διαδικασία που προβλέπει το καθεστώς για τους πρόσφυγες πολέμου, θέτοντας τις ευρωπαϊκές χώρες προ των ευθυνών τους. Και βέβαια τίποτα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αδιαφορία των δημόσιων αρχών απέναντι σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατατρεγμένοι ενός ανελέητου πολέμου, που προσπαθούν να επιζήσουν, χωρίς στέγη, απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, στις πλατείες και τα πάρκα της Αθήνας.

Συνεπώς, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν άμεσα για να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς η χώρα μας στο ζωτικό πρόβλημα διαβίωσης των αστέγων Σύρων προσφύγων;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς προσφύγων πολέμου, προσωρινές άδειες παραμονής και προπαντός ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες στη χώρα μας;

Αθήνα, 27 Νοέμβρη 2014

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Β’ Αθήνας


Author: Κ Π

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>